В останню неділю травня в Україні традиційно відзначають День хіміка. Основна задача хімії – створення нових речовин, які мають певні властивості. Сучасні смартфони, ефективні ліки, одяг або бронежилет – все це, в першу чергу, створено хіміками.

Осередком хімічної думки та науки у місті є кафедра хімії та фармації Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. За майже столітню історію вона стала колискою для багатьох поколінь студентів та науковців. Випускники з гідністю репрезентують хімію у різних куточках України та за її межами. Один з випускників - Труш В’ячеслав – працює постдоктором у Центрі медичних досліджень Оксфордського університету.

Кореспонденти nizhyn.city поспілкувалися з людьми, які об’єднані брендом «Хімія» НДУ імені Миколи Гоголя і кожен з них мав можливість поділитись своїми роздумами.

Олег Близнюк – директор компанії «НАТА ГРУП»: «наша компанія створена командою однодумців задля виробництва й реалізації найкращих вітчизняних дезінфекційних і мийних засобів та медичного обладнання. Пріоритетний принцип - висока якість продукції. Наші досягнення – це результат поєднання багаторічного досвіду, безперервного навчання та наполегливої праці».

"Я сам за фахом хімік за спеціалізацією медична та фармацевтична хімія. Це дозволяє фахово бачити стратегію розвитку виробництва. Пригадую своє магістерське дослідження, яке стосувалось розробки речовин з противірусною активністю. При виконанні досліджень народжувались ідеї, які втілені у виробництві ефективних дезінфікуючих засобів. На даному етапі виробляємо широкий асортимент побутової хімії, активно розвиваємо напрямок косметичної хімії. Попереду багато планів. Але впевнений, якщо спираєшся на грунтовні хімічні знання, то буде й якість, і безпека, і краса…"

Владислав Ніколаєнко – магістрант-хімік з медичної та фармацевтичної хімії НДУ імені Миколи Гоголя. "Хімія мені подобалась із самого дитинства. Вступивши в НДУ та опановуючи хімію на фаховому рівні, розумієш, що вона є основою вирішення глобальних проблем людства. У ній багато доріг, яким ще належить пройти, а твоєю винагородою буде те, що ти став першовідкривачем.

На сьогодні займаюсь дослідженнями технології косметичних засобів і сподіваюсь, що одного разу завдяки хімічному мистецтву мені вдасться знайти «формулу краси», яка врятує світ."

Аня Ковтун – завідуюча аптекою м. Київ. "Згадую своє навчання в НДУ імені Миколи Гоголя, наукові дослідження, які стосувались синтезу фторвмісних полімерів медичного призначення. За результатами досліджень навіть одержано патент на винахід.

Грунтовні знання з хімії – запорука високої кваліфікації фармацевтів та стратегічний крок до кар’єрного зростання."

Сергій Циганков – доцент кафедри хімії та фармації. "У моєму житті – «хімія лише завдяки». Завдяки батькові Андрію, який був хіміком, вчительці та НДУ імені Миколи Гоголя. Що для мене хімія?

Це рефлексивна практика та професійний розвиток. Вирішальним у моїй професії як хіміка та куратора – підготовка майбутніх високопрофесійних фахівців з хімії, фармації та хіміків-вчителів."

Анна Тимошик – засновниця та керівник Освітнього центру «Ідея». "Хімія мене цікавила завжди. За час навчання в НДУ мої наукові дослідження стосувалися аналітичної хімії та хімії довкілля. Креативний світогляд, що сформувався командою професіоналів кафедри хімії та фармації, дозволяє реалізувати самі сміливі ідеї.

Кожна дитина має силу змінити світ. Сьогоднішні діти це майбутні новатори, вчені чи лідери інженерної сфери, які завтра вирішуватимуть нагальні проблеми людства. Традиції підготовки висококваліфікованих вчителів хімії збережені й на сьогоднішній день. Для роботи з дітьми в центрі «Ідея» залучаються однодумці, які закохані в свою справу. Одни з них Галина Кузьменко та Вікторія Циганенко.

Галина Кузьменко – заступниця керівника Освітнього центру «Ідея». Згадую своє навчання в НДУ, спеціалізувалася на дослідженнях у галузі органічної хімії.

Органічна хімія споріднена з музикою душі, що дозволяє створювати музику та пісні. Все це дозволяє наповнювати змістом Арт-терапію з дітьми та формувати світогляд вільної людини – громадянина України."

Вікторія Циганенко – студентка спеціальності хімія НДУ імені Миколи Гоголя. "Працювати з дітьми моя давня мрія.

Дитина це кращий індикатор твоєї професійної придатності. Якщо тобі вдається її зацікавити, ти отримуєш крім професійного задоволення гармонійний внутрішній комфорт. Ти стаєш дослідником разом з дитиною. Вона тобі довіряє. Ти є її наставником. В центрі «Ідея» я маю можливість реалізувати всі свої знання та ідеї заради дітей".

Ірина Вовк навчається в НДУ імені Миколи Гоголя одночасно на майбутнього фармацевта та вчителя хімії.

"Що поєднує ці дві спеціальності? Ти відчуваєш себе відповідальною за створення майбутнього держави. Ти зможеш впливати на збереження здоров’я людей та формувати освічену особистість – основу майбутнього України".

Матеріали Ніжин.City

Прочитано 224 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative