1. Керівник наукової школи – доктор біологічних наук, професор Шейко Віталій Ілліч.

2. Напрям наукових досліджень – проблеми імунорегуляції функцій організму та функціональних взаємозв’язків нервової та імунної систем.

3. Досліджувані проблеми.

Основними напрямами наукових досліджень наукової школи є імунологія, фізіологія ВНД, адаптаційні реакції організму до екзогенних та ендогенних факторів середовища.

Серед досліджуваних проблем:

  • функціональні взаємозв’язки між нервовою системою та імунною;
  • системний імунітет та артеріальна гіпертензія;
  • вплив імуностимуляторів на імунологічні та біохімічні константи на фоні фізичних навантажень;
  • взаємозв’язок захворювань печінки та патологій ока;
  • стан імунологічних, біохімічних та психофізіологічних показників на тлі набутої короткозорості різного ступеня.

4. Головні здобутки наукової школи:

  • виявлено взаємозв’язки між станом ВНД та станом імунної системи на тлі короткозорості;
  • з’ясовано стан імунної системи в умовах артеріальної гіпертензії різного ступеня та різної тривалості;
  • розширено уявлення про функціональні зміни імунної системи у професійних спортсменів ігрових видів спорту та запропоновано шляхи корекції;
  • досліджено взаємозв’язок між захворюваннями печінки та патологією ока у дітей.

Результати діяльності.

У межах наукової школи професора В. Шейка підготовлено 1 доктора медичних наук (Глазков Е.О. «Адаптаційні реакції організму при зміні клімато-географічних умов перебування у громадян з Середньої та Східної Азії», (захистив в 2015 р.), 4 кандидати наук, із них 1 кандидат медичних наук (Пантелеєва В.Г. «Вплив захворювання печінки на морфофункціональні порушення ока у дітей» (захистила в 2014 p.)) та 3 кандидати біологічних наук (Гужва О.І. «Вплив вілозену на біохімічні та імунологічні показники в умовах фізичного навантаження» (захистила в 2017 p.); Садад А.Т. «Системний імунітет в умовах артеріальної гіпертензії» (захистив в 2018р.)); Львов Олександр Сергійович «Патофізіологічне обґрунтування програми фізичної підготовки студентів спеціальних медичних груп з урахуванням їх соматотипів» (захистив в 2020 р.));  1 доктор філософії Колесник Юлія Іванівна (доктор філософії в галузі 09 Біологія за спеціальністю 091 Біологія) «Стан системного імунітету та психофізіологічних функцій в умовах набутої короткозорості різного ступеня»  (захистила в 2021 р.).

5. Перспективи роботи наукової школи.

Досліджуються стан ВНД та психофізіологічні функції, біохімічні показники та показники імунної системи організму людини на тлі набутої короткозорості різного ступеня;   досліджується стан показників біохімічних та імунологічних показників спортсменів ігрових видів спорту під впливом активації неспецифічної ланки системного імунітету; досліджується функціональний вплив імуностимуляції на функціональний стан організму.

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative