Закінчився 29-й навчально-творчий сезон для Молодіжного хору «Світич» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Обпалений війною, ускладнений карантинними обмеженнями, цей навчальний рік став випробуванням для усієї української освіти та культури. Завдав удару цей рік і по «Світичу»: унеможливив енергійний звичний ритм концертної та навчальної діяльності, поставив під загрозу факт самого існування уславленого хору.

Але «Світич» вистояв! І запорукою дієвості його духовного спротиву стала подвижницька праця усього колективу – керівників, хормейстерів, фахівців та студентів. Були застосовані алгоритми індивідуальних репетицій на платформі ZOOM та через Skipe, систематичні комунікації в групі через Viber, розроблені репертуарні списки та модифіковані графіки роботи. І результат вразив! «Світич» відновився! В травні розпочався очний посилений навчально-репетиційний процес, що увінчався відео записом, зініційованим та реалізованим професором Людмилою Шумською.  Велику програму хорових творів української та світової музичної спадщини записано за допомогою відео режисера Дениса Коваля та завантажено на YouTube. 

Нині Молодіжний хор «Світич» є продовжувачем художніх традицій Ніжинського університету, ефективним піар засобом просування бренду Ніжинської вищої школи в Україні та в Європі, мистецькою платформою для забезпечення підготовки здобувачів – майбутніх хорових диригентів в межах акредитованих бакалаврської та магістерської освітніх програм 025 «Музичне мистецтво».

Керівники хору – заслужені діячі мистецтв України, професори Людмила Шумська та Людмила Костенко висловлюють вдячність команді, спільними зусиллями якої «Світич» вдалося зберегти, відновити та стимулювати його подальший творчий поступ. Це – провідний концертмейстер Галина Брюзгіна, диригент-хормейстер, доцент Тетяна Раструба, хормейстери: Лілія Мироненко, викладач Ярослав Йотка, Вікторія Йотка, Тетяна Дяченко, Сергій Ігнатов, Анастасія Люлько, Олена Левченко, а також фахівці хору та студенти випускних курсів.

Нині «Світич» є окрасою і гордістю Ніжинського університету, видатним представником музичної культури Чернігівщини в Україні та у світі, абсолютним лідером за кількістю та якістю творчих досягнень в царині українського університетського хорового руху: за майже 30 років існування хор став лауреатом майже 60-ти Міжнародних й Всеукраїнських конкурсів та фестивалів, здійснив понад 80 записів у Фонд Українського радіо, випустив ліцензійні компакт-диски, підготував понад 350 талановитих співаків, диригентів, хормейстерів, викладачів закладів вищої, передвищої, початкової музичної освіти, вчителів музичного мистецтва які успішно здійснюють професійну діяльність в національних й філармонійних художніх колективах, в установах та навчальних закладах держави.

Віримо в Перемогу Україні і сподіваємось, що своє 30-річчя хор «Світич» зустріне в потужній виконавській формі й знову «запалить серця» свої нинішніх учасників та випускників вогнем любові до Батьківщини, її великої історії та унікальних мистецьких традицій!

Пресцентр ННІ мистецтв

 

 

Прочитано 646 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative