23 листопада 2020 о 15:00 відбулося друге засідання студентського наукового гуртка кафедри німецької мови «Субсистеми сучасної німецької мови». На порядку денному – знайомство з критеріями оцінювання виступу доповідача; повідомлення на тему «Слова як соціальний та культурний феномен: часова маркованість слів», доповідачем якого була староста гуртка Синько Маргарита ЗВО групи НА 31; обговорення повідомлення та девізу наукового гуртка.

Друге засідання гуртка було не менш цікавим, ніж перше. До основного складу учасниць додалися нові, формат залишився незмінним – відео конференція за допомогою інструмента Skype. Зустріч пройшла досить активно, тому що до обговорення були залучені всі учасники і керівник наукового гуртка М. І. Блажко.

Староста наукового гуртка Синько Маргарита представила повідомлення на тему «Слова як соціальний та культурний феномен: часова маркованість слів», яку підготувала разом із керівником М.І. Блажко. Для підготовки інформації ми використали підручник з лексикології „Der deutsche Wortschatz. Stuktur, Regeln und Merkmale“ двох німецьких авторів Крістіна Рьомер та Брігітте Матцке. Повідомлення ми представили у вигляді презентації з відповідними до неї коментарями. Інші члени гуртка ознайомились з поняттям «часова маркованість слова», «оказіоналізми», вчилися аналізувати приклади використання таких слів в реальному житті та причини їх виникнення. Після представлення презентації всі учасники долучилися до активного обговорення нової інформації і виявили використання «оказіональних неологізмів» і в українській мові. Доповідь старости здобувачі вищої освіти оцінили відповідно до критеріїв оцінювання виступу і додали свої побажання та рекомендації до представлення роботи.

Наступним до обговорення був девіз наукового гуртка. Учасниками було запропоновано варіант «experimentia est optima magistra», що означає: досвід – найкращий вчитель. Керівник гуртка підтримала нашу ідею з обраним девізом, тому що він є своєрідним показником майбутнього результату плідної праці здобувачів вищої освіти. Вже після другої зустрічі учасники розширили свої знання з лексикології, вивчили нові поняття і зможуть навести приклади або розпізнати їх у тексті.

Наступну зустріч попередньо заплановано на 21 грудня, на якій представить свої результати виконання курсового проекту з іноземної філології Полегенько Вікторія група НА 41. Решта учасників продовжить навчатися грамотно оцінювати виступ доповідача, а також ставити змістовні та коректні запитання.

Дякуємо всім охочим за співпрацю і сподіваємося, що надалі зможемо разом удосконалювати роботу наукового гуртка і розширювати власну мовленнєву компетентність.

Повідомлення підготувала староста гуртка М. Синько, група НА 31.

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative