З 1 серпня 2020 року розпочинається вступна кампанія.

Цього року вона зміщена на серпень і пройде у більш стислі терміни: реєстрація електронних кабінетів вступників починається з 01 серпня 2020 р., а подача документів відбудеться

  • з 13 до 22 серпня – для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» та
  • з 05 до 22 серпня - для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

З 1 серпня стартує формування особистого електронного кабінету абітурієнта, який буде активний до кінця вступної кампанії.

Кабінети необхідно створювати тим, хто вступає на основі сертифікатів ЗНО, а також майбутнім магістрантам, які складали ЄВІ з іноземної мови.

Здобувачі освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр», що вступають на основі дипломів спеціаліста або магістра, подають документи особисто, без створення електронних кабінетів. Так само, як і здобувачі освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», що вступають на основі диплома молодшого спеціаліста / молодшого бакалавра.

Реєстрація е-кабінетів відбувається на сайті:  https://ez.osvitavsim.org.ua/ 

Цього року вперше з’явиться можливість реєстрації двох окремих електронних кабінетів.

  • Кабінет 1: Для вступу із сертифікатом ЗНО на основі повної загальної середньої освіти для здобуття освітнього ступеня «фаховий молодший бакалавр», «молодший бакалавр», «бакалавр».
  • Кабінет 2: Вступ із сертифікатом ЄВІ/ЄФВВ на основі вищої освіти (диплом бакалавра). Цей кабінет потрібно обрати для вступу для здобуття освітнього ступеня «магістр».

Зазвичай цей період є досить напруженим для абітурієнтів та їх батьків: хвилювання пов’язано з прийняттям рішень, вибором університету, спеціальності й правильним розташуванням пріоритетів.

У цьому разі можна обрати навмання перші варіанти із запропонованих, але потім страждати від неправильного рішення, звинувачувати когось, шкодувати за нездійсненним.

Щоб не сталося неприємностей, варто заздалегідь продумати варіанти можливого розвитку ситуації.

Насамперед правильно обрати пріоритети. Йдеться про вибір закладу, спеціальності в електронному кабінеті, таких пріоритетів цього року 5.

А також варто визначитися з більш важливими, життєвими пріоритетами, які й керуватимуть Вашим вибором.

Ось деякі питання, які необхідно врахувати при здійсненні вибору.

  1. Оплата за навчання / Навчання за бюджетні кошти. Чи готові Ви платити за навчання за обраною спеціальністю? Якщо так, то скільки? Бажано проаналізувати рівень оплати в різних закладах і тоді обирати. Ті, хто подали на контракт, рекомендовані одразу після оголошення результатів і можуть відвозити оригінали документів та не хвилюватися. Але якщо Ви точно розумієте, що платне навчання не для Вас, потрібно відповісти на наступні пункти.
  2. Спеціальність. Що для Вас важливіше – спеціальність (її престиж, статус) чи бюджетне навчання? Найчастіше на найпрестижніші спеціальності держава виділяє небагато бюджетних місць, а на ті, куди молодь йде не так охоче, більше.
  3. Навчальний заклад. Тут є кілька моментів, які важливо врахувати.
  • Локація навчального закладу та сполучення між населеними пунктами. Найважливіше – це те, де буде вчитися майбутній студент і як туди дістатися. Це може бути в своєму місті, що досить зручно і набагато дешевше, оскільки не треба витрачатися на квартиру / гуртожиток, уживатися з сусідами по кімнаті, не витрачатися на переїзди, що забирає час, гроші й нерви. Або заклад може бути в іншому місті, куди необхідно діставатися певним транспортом. Добре заздалегідь познайомитися з маршрутом, видами сполучення, вартістю і т.ін. У 2020 році у зв’язку з пандемією транспортне сполучення між деякими населеними пунктами було скорочено, у зв’язку з чим багато студентів мали труднощі з поїздками додому і на навчання.
  • Форма власності закладу: державний чи приватний. На цю тему побутують різні думки, є свої переваги й недоліки кожного. Відомо, що деякі роботодавці неохоче приймають на роботу випускників приватних навчальних закладів. За іншими показниками аналізуємо далі.
  • Рівень акредитації. Деякі абітурієнти необізнані в цих питаннях, тому, щоб потім не почуватися ошуканими, краще одразу з’ясувати статус закладу, рівень акредитації та рівень освіти, який можна отримати. Це може бути заклад
  • І – ІІ рівня акредитації, що випускає молодших спеціалістів, молодших бакалаврів. Там термін навчання менший, але освіта не вища, а середня спеціальна. Це училища, ліцеї, коледжі та ін.
  • ІІІ рівень акредитації – готує бакалаврів. Це зазвичай інститути, освіта вища. Але якщо випускник надалі захоче піти в магістратуру, йому доведеться шукати інший заклад,
  • ІV рівня акредитації – це університети, академії та ін. Вони готують бакалаврів, магістрів, часто мають також аспірантуру для підготовки докторів філософії.

Важливо! Іноді назва не збігається з рівнем акредитації, оскільки склалася історично або, навпаки, виникла нещодавно, тому варто перевірити цю інформацію на сайті ВНЗ або через портал «Вступ інфо».

  • Інфраструктура та матеріально-технічна база. Ідеальний варіант – відвідати заклад і подивитися, що там: чи є студентське містечко, гуртожиток, навчальні аудиторії; де знаходяться корпуси і т.д. Іноді університет у центрі, а корпуси десь на околиці або в аварійних приміщеннях чи навіть заклад може орендувати приміщення, зовсім не обладнані для навчання тощо. Має бути спортивний зал / стадіон, читальний зал, бібліотека, актовий зал, навчальні аудиторії, гуртожиток, їдальня та ін. І, звичайно, для студентів краще, коли все це знаходиться неподалік, щоб не витрачати тривалий час на переїзди.
  • Престиж закладу. Деяким абітурієнтам та батькам важливо, щоб заклад був престижний, мав гарну назву і красиву назву спеціальності. Варто пам’ятати, чим популярніший, «топовіший» заклад, тим вищий конкурс і, відповідно, оплата навчання. Найбільше таких закладів зосереджено в столиці, проте популярність не означає якість навчання. І в такі виші, на жаль, можна не пройти на бюджет навіть з високими балами, якщо конкурс значний, а державних місць на цю спеціальність не так багато.  
  • Якість навчання, традиції навчання, відомі випускники. Якщо заклад утворений нещодавно, таких традицій не буде, якщо це відомий, знаний заклад, що відповідає за якість фахової підготовки, можна знайти відгуки в широкому доступі. Найкраще про заклад скажуть його студенти й випускники. Хоча саму атмосферу закладу можна відчути якраз на його території.
  • Професорсько-викладацький склад. Хто ці люди, які навчатимуть? Який їхній статус, публікації, результати роботи? З цією інформацією зазвичай можна ознайомитися на сайті навчального закладу.

Та найголовніше питання все ж стосується правильного вибору пріоритетів в електронному кабінеті вступника.

Отже, як правильно обрати пріоритет в електронному кабінеті?

Ще раз повторимо: на різні спеціальності може бути різний конкурс і різна кількість державних місць. Тому абітурієнт з балами 130-140 на одну спеціальність може пройти на бюджет, а на іншу з балами 170-180 – не пройти. Наприклад, на спеціальність, де виділено 500 бюджетних місць, а заяв подано, наприклад, 2000, пройде чверть абітурієнтів, згідно з рейтингом поданих заяв. Якщо всі 2000 будуть з оцінками 200-190, то серед них все одно обиратимуть 500 кращих за сотими балів. Якщо серед 2000 будуть абітурієнти переважно з низькими балами, то перших 500 проходять, не залежно від балів.

Важливо! В 2020 році для вступу на бюджет мінімальний конкурсний бал — 125 балів. На жаль, вступники, які отримали менше, можуть претендувати лише на навчання за контрактом.

Щодо перших і останніх пріоритетів: всі 5 беруть участь у конкурсі! Величезна кількість вступників проходять саме за останнім пріоритетом. Тому не сподівайтеся, що одразу пройдете за першим, може статися різне.

Якщо ви точно знаєте, що не поїдете за 5 пріоритетом, краще не подавайте туди.

Виникають проблеми й труднощі у тих, хто подав документи за 300-500-700 км від дому, наприклад, з Ніжина в Закарпатську область, Маріуполь чи на Волинь, а потім, виявилося, не готовий туди їхати.

На жаль, ці бюджетні місця згорають, і для цього абітурієнта вже втрачено можливість навчатися за кошти держзамовлення. Тому зважте кожен пункт і перевірте все кілька разів.

Важливо в ситуації напруження не впадати в паніку, бути спокійними й виваженими, не применшувати, але й не драматизувати ситуацію, раптом щось піде не так. Якщо ситуація зовсім складна, ви можете звернутися до психолога за емоційною підтримкою й опанувати себе. Пам’ятайте, що може пощастити або ні, та все, що відбувається, має свій сенс і, можливо, допоможе вам у майбутньому стати кращими, сильнішими, досвідченішими.

Бажаємо Вам успіхів і запрошуємо до нас, на спеціальність 053 «Психологія» в Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя.

Ви можете стати висококласним фахівцем і надавати допомогу й собі, й іншим.

Зробіть свій правильний вибір!

Ольга Кресан, доцент кафедри загальної та практичної психології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя

Прочитано 2414 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative