Хоменко Алла Борисівна – керівник творчо-експериментальної лабораторії  вокального мистецтва.

посада: старший викладач кафедри вокально-хорової майстерності, завідувач секції постановки голосу. Відмінник освіти України.

У 1980 році закінчила з відзнакою Ніжинський державний педагогічний інститут імені М. Гоголя за спеціальністю «Музика і співи», отримавши кваліфікацію «Вчитель музики і співів».

У 1989 році  закінчила Московський державний музично-педагогічний інститут імені Гнесіних за спеціальністю – сольний спів, отримавши кваліфікацію – концертний співак, викладач.

У 1996 році закінчила цільову асистентуру – стажування при Київській державній консерваторії ім.. П.І. Чайковського (Національна музична академія ім. П.І. Чайковського) за спеціальністю – сольний спів, кваліфікація – концертний співак, викладач.

У 2002-2005 роках навчалася у цільовій аспірантурі НДУ імені Миколи Гоголя.

Науково-методична та педагогічна діяльність

 З 1980 року по теперішній час працює в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя на посадах:

з 1980 року - концертмейстера кафедри музики та співу;

з 1984 року – викладача кафедри музичного виховання;

з 1988 року – старшого викладача кафедри методики музичного виховання, співу та хорового диригування.

У 1998 році нагороджена почесною відзнакою «Відмінник освіти України».

Розробила навчальні та робочі програми за вимогами кредитно-модульної системи з таких дисциплін: «Постановка голосу» для студентів денної форми навчання (бакалаври, спеціалісти, магістри), скороченого терміну навчання, заочної форми навчання; «Методика постановки голосу» (для студентів 4 курсу денної форми навчання); «Методика викладання постановки голосу» (для студентів-магістрантів); «Вокально-хорова література» (частина курсу для студентів 5 курсу спеціалізації «Вокально-хорова робота».

Розробила та прочитала лекційні курси: навчальний курс «Методика постановки голосу» (для студентів 4 курсу денної форми навчання); навчальний курс «Методика викладання постановки голосу» (для студентів-магістрантів); навчальний курс «Вокально-хорова література» (частина курсу для студентів 5 курсу спеціалізації «Вокально-хорова робота»), навчальний курс «Методика роботи з дитячим голосом».

Читає курс: охорона та гігієна співацького голосу, диригентсько-хорова та вокальна підготовка, вокальний ансамбль, вокальна та диригентсько-хорова майстерність, постановка голосу, історія хорового та вокального мистецтва.

Хоменко А.Б. - член оргкомітету та член журі Всеукраїнського юніорського конкурсу вокальної та диригентської майстерності (2013-2019); працювала членом журі І Міжнародного фестивалю-конкурсу вокальної майстерності «Мелодії Полісся - 2013» м. Житомир; ХІ Відкритого музичного студентського конкурсу «Сесія-2016», жовтень 2016 року, м.Ніжин, та інших.

Старший викладач Хоменко А.Б. - автор близько 35 наукових і навчально-методичних друкованих праць, у т. ч. 4 навчально-методичних посібника, монографія «Слово про Вчителя», більше 25 статей у фахових виданнях із мистецької педагогіки та мистецтвознавства. Хоменко А.Б. бере активну участь в роботі Всеукраїнських та Міжнародних наукових конференцій.

Основні напрямки дослідження: музична регіоніка, методика викладання музичного мистецтва, професійна підготовка майбутніх учителів мистецьких дисциплін. 

Творча діяльність

 Керівник студентської проблемної групи за темою «Вокальні традиції Ніжинської вищої школи», засновник експериментального студентського музично-поетичного театру, керує студентською науковою роботою, а саме: написання наукових робіт, підготовкою студентів до участі в олімпіадах і наукових конференціях.

Є організатором та членом ради аматорського об’єднання «Музична вітальня» НДУ ім. М. Гоголя. Тут відбувались творчі зустрічі з композиторами О.Козаренком, О.Богомолець, артистами Львівського театру ім. М.Заньковецької, лекції-концерти, присвячені нашим землякам М. Заньковецькій, М. Шекун-Коломийченко, М. Бернесу, Т. Докшицеру, Ф. Стравинському, тощо.

Студенти класу постановки голосу ст. викл. Хоменко А.Б. є лауреатами багатьох Міжнародних, Всеукраїнських конкурсів та фестивалів вокальної майстерності.

Вихованці класу старшого викладача Хоменко А.Б. нині працюють в оперних театрах, філармонійних центрах, професійних хорових колективах.

Старший викладач Хоменко А.Б. веде активну концертну діяльність. У складі вокального дуету з В. І. Коробкою здійснили записи вокальних творів на українському телебаченні та радіо, обласному радіо, підготували сольні програми, брали участь в численних концертах в місті, області та республіці. Хоменко А.Б. в якості солістки хору «Світич» брала участь в концертах Міжнародних конкурсів та фестивалів в Італії та Франції, де отримала високу оцінку. Нагороджена дипломами, почесними грамотами та відзнаками Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів за професійну майстерність та педагогічний талант.

 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative