Гоголівський виш з Північною Пальмірою об’єднують видатні імена наших випускників, котрі творили українську історію в культурній столиці Росії. У ХІХ столітті українська діаспора була тут другою за чисельністю після німецької. І сьогодні вона є активним пропагандистом нашої держави.

З 2000 року у Санкт-Петербурзі в бібліотеці Російської академії наук організовує й проводить міжнародні наукові семінари Тетяна Лебединська – кандидат філософських наук, професор, член Національної спілки письменників України, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня.

Вона передала для бібліотеки нашого університету щойно виданий збірник матеріалів ХVІІІ Міжнародного наукового семінару «Шевченківська мозаїка Північної Венеції (ХІХ ст. – перша пол. ХХ ст.): до 180-річчя звільнення Т. Г. Шевченка з кріпосної неволі», у якому виступила і автором, і редактором разом з доктором педагогічних наук, професором, почесним академіком Академії наук вищої школи України Валерієм Леоновим.

27 доповідей охоплюють широке поле наукових досліджень, що характеризують творчість Тараса Шевченка, його епоху. Їх представили науковці, краєзнавці та журналісти з Санкт-Петербурга, Києва, Бердичева, Черкас.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри слов’янської філології, компаративістики та перекладу Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя Валентина Сидоренко представила письменників-сучасників Т. Г. Шевченка за матеріалами його «Щоденника». Аналітична стаття фахівця Центру гуманітарної співпраці з української діаспорою Дарії Бобрик присвячена життєвому і творчому шляху Якова де Бальмена – художника, письменника, офіцера, котрий закінчив Гімназію вищих наук князя Безбородька 1832 року. А директор Центру Надія Онищенко серед 14 ніжинських друзів Кобзаря найближчим називає Михайла Лазаревського, котрий 1837 року закінчив Ніжинський фізико-математичний ліцей.

Надія ОНИЩЕНКО

Прочитано 699 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative