Так написав Пантелеймон Куліш в одному з листів, підтверджуючи свою українську незламність. Напередодні  200-річчя з дня народження поета, прозаїка, перекладача й науковця його життя і творчість викликає багато суперечливих оцінок.

Доктор славістики з Канади Марко Роберт Стех називає нащадка чернігівських козаків однією з центральних фігур українського відродження ХІХ століття. Він погоджується з думкою Миколи Хвильового про те, що Куліш найближче наблизився до типу західного інтелігента: і своїми перекладами  європейських авторів, і першим українським модерністським романом «Чорна рада». Відкрийте https://www.youtube.com/watch?v=8_EZbkZ1fqY і за 8 хвилин переконайтеся в правдивості таких суджень.

Доповню бездоганний професійний телесюжет однодумця і партнера Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою  пана Марка зауваженням Євгена Нахліка: працюючи в Ніжині в канцелярії ліцею імені князя Безбородька в 1837-38 роках, молодий Панько Куліш переписував для директора Екеблада «Історію Русів». Саме цей історико-політичний трактат кінця ХVІІІ ст., що возвеличував й ідеалізував роль українського козацтва та був популярний тоді серед нащадків козацької шляхти і місцевої інтелігенції, відіграв значну роль у формуванні історичних поглядів юного Куліша.

Ювілейного року в нашому місті створено оргкомітет на чолі з міським головою для вшанування пам’яті видатного українця. Уважно слідкуватимемо за його діяльністю. Прислухаємося до Марка Стеха: щоби стати справжніми європейцями, навчімося цінувати класиків нашої літератури.

 

 Надія ОНИЩЕНКО

Прочитано 789 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative