Не тільки істориків, а й широкий загал читачів привабила розвідка доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри історії України нашого вишу Євгена Луняка «Анна Руська – королева Франції». Уважно перечитавши українські, російські й французькі джерела, він спростовує багато міфів про відому особистість, у тому числі й про її московське походження. Частину монографії опубліковано в науково-популярному журналі  для вчителів України та діаспори «Наш український дім» ( №1, 2017).

На цікаве дослідження звернув увагу заслужений діяч мистецтв України Петро Ластівка і написав п’єсу під такою ж назвою. А поставити цей твір на сцені йому допомогла актриса Черкаського обласного театру ім. Т.Шевченка Олена Ластівка, яка зіграла роль Анни. За словами творців спектаклю, Анна Київська зробила неймовірне: вже тисячу років тому об’єднала Європу – Русь і Францію. Але, на жаль, такі українки не завжди стають прикладом  для наших держав.

Виставу вже оцінили учасники й глядачі XIV Міжнародного фестивалю жіночих монодрам «Марія», що є даниною пам’яті першої народної артистки України Марії Заньковецької і відбувається в Києві. На неї очікують і ніжинські театрали…

Надія Онищенко

Прочитано 620 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative