Підрозділи

Гоголезнавчий центр

Профком працівників

Університетський психологічний центр

Юридична консультативна служба

Центр професійного розвитку

Відділ практики

Відділ виховної роботи, соціокультурної діяльності та промоції

Міжнародна співпраця

Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою

Цивільний захист та охорона праці

Навчальна науково-дослідна лабораторія

Видавництво

Навчання іноземних громадян

 

Поступово ми повертаємося до мирного життя. Не є виключенням і проєктна діяльність. UTTERLY – проєкт, метою якого є пошук нових моделей професійного розвитку викладачів університетів. У складі консорціума – представники українських та зарубіжних університетів, Національної академії педагогічних наук України, спілки ректорів. У вересні та листопаді 2021 року відбулося знайомство з роботою Центрів професійного розвитку Польщі (Вроцлав) та Німеччини (Байройт). В квітні 2022 року свій досвід репрезентували колеги із Франції (Версаль).

Важливою подією в рамках проєкту була зустріч у Львові (грудень 2021), де проєктна команда Інституту вищої освіти НАПН України провела тренінг для представників українських вишів з метою визначення концепції професійного розвитку, стратегії створення університетських Центрів, метою яких є запровадження програм підвищення кваліфікації викладачів та  сертифікаційних процедур.

Реалізація проєкту – складний процес: участь у конкурсі відбору, створення проєктної команди, планування та здійснення проєктної діяльності, інтерпретація результатів, правильне використання фінансів, запровадження здобутків у щоденне життя закладів вищої освіти. Всі ці процеси відбуваються за керівної участі Національного Еразмус+ офісу в Україні, який спільно з Міністерства освіти і науки України провели 2 червня 2022 року вебінар «Виклики впровадження діючих проєктів Еразмус+: Розвиток потенціалу вищої освіти та інших проєктів співпраці на період воєнного стану в Україні». З матеріалами зустрічі можна познайомитися на офіційній сторінці офісу за посиланням: https://erasmusplus.org.ua/novyny/4230-vebinar-vyklyky-vprovadzhennia-diiuchykh-proiektiv-erazmus-rozvytok-potentsialu-vyshchoi-osvity-ta-inshykh-proiektiv-spivpratsi-na-period-voiennoho-stanu-v-ukraini-02062022-onlain.html

Виконання проєктів відбувається за активної участі Європейської комісії та Європейського виконавчого агентства з питань освіти і культури, представники яких стали учасниками нашої зустрічі 2 червня.  Для виконавців та постійних учасників Програми ЄС Еразмус+ підготовлені рекомендації щодо вирішення фінансових питань, проведення проєктних заходів та процедур закупівель:

https://erasmusplus.org.ua/novyny/4142-vazhlyvo-dlia-vykonavtsiv-ta-potentsiinykh-uchasnykiv-prohramy-yes-erazmus.html

Перебіг подій в проєкті «Центри сертифікації викладачів: інноваційні підходи до досконалості викладання (UTTERLY)» постійно висвітлюється на сторінці у Facebook https://www.facebook.com/Utterly-103854921748494.

Крім цього у проєкта є дайджест (NEWSLETTER 1 January 2021 - July 2021, NEWSLETTER 2 August 2021 - December 2021), в якому також можна прочитати інформацію про учасників, заходи та актуальні матеріали.

Центри професійного розвитку викладачів в європейських та американських університетах, з діяльністю яких ми знайомилися, мають різні назви, створені у різні часи, однак, спрямовують свою діяльність за спільним напрямом: професійний розвиток викладача у продовж кар’єри.  З 24 по 27 травня викладачі нашого університету мали можливість познайомитися з програмою CourseDesignInstitute (CDI), яку запропонували нам працівники Університету штату Айова (США). Познайомитися з інформацією про захід в інтерпретації американських колег можна за посиланням:  https://www.celt.iastate.edu/2022/06/03/ukrainian-course-design-institute-successful/

Отже, нашими завданнями на поточному етапі проєкту UTTERLY є: вивчення та осмислення досвіду діяльності центрів професійного розвитку викладачів в Україні та за кордоном, розробка нормативних документів, які мають регламентувати створення такого центру в нашому університеті, запровадження тренінгів з актуальних проблем педагогічної майстерності викладачів.

 

С.В.Тезікова

координатор проєкту UTTERLY

в нашому університеті

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative